Alerta per sequera


 

A partir de la gran sequera de l'any 2007, l'Agència Catalana de l'aigua en col·laboració amb els municipis i els gestor d'aigua del seu àmbit, va elaborar el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES).

El Pla de Sequera és l'eina aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per a gestionar els episodis d'escassetat d'aigua en el territori de les conques internes (rius que neixen a Catalunya i desemboquen a la Mediterrània). El Pla de Sequera, que està aprovat des del gener de 2020, fa possible que la gestió dels episodis de sequera es puguin fer de manera anticipada i localitzada.

En el marc del Pla de Sequera, l’Ajuntament del Prat del Llobregat i Aigües del Prat han elaborat el Pla d’Emergència en situació de sequera al municipi del Prat de Llobregat on podeu trobar les actuacions aprovades en cas d’emergència per sequera al nostre municipi.

Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, la sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. El Govern de la Generalitat ha decidit donar un pas més en la gestió de la sequera i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat i des del 6 de març de 2023 l’ACA ha declarat l’entrada a l’estat d’excepcionalitat per sequera en el nostre àmbit.

Visor de la sequera.

El semáfor de la sequera

estat d'excepcionalitat

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.